Hvad er forskellen på ”coach”, ”mentor” og ”sparringspartner”?

Hvor stammer udtrykkene fra?

Hvem var det nu Odysseus var?

Timothy W. Gallwey & Sir. John Whitmore har begge skrevet bøger om coaching. De betragtes af mange, som dem der grundlagde, klassisk coaching teori. I deres klassiske definition er coaching: ”…at slippe en persons potentiale løs for derved at maksimere denne persons præstation. Coaching er at hjælpe ham eller hende til at lære, snarere end at lære ham eller hende noget…”.

Jeg tænker om coaching:

R

er det ét menneske kan gøre, for at frigøre potentialet, i et andet menneske, team eller virksomhed

R

at det er baseret på specifikke metoder og teknikker

R

at det er en holdning og en række værdier, der ligger bag det en coach gør

Odysseus, fra den græske mytologi, begav sig på et tidspunkt afsted til den Trojanske krig. Lige inden, efterlod han sin søn Telemakos, i Mentors varetægt. Mentor skulle hjælpe og sikre, at Telemakos fik en god og tryg opvækst.

Mentoring er for mig, når en erfaren person igennem rådgivning, sparring, vejledning, coaching og feedback, deler ud af sine erfaringer og kompetencer. Typisk med det formål, at støtte et andet menneskes, teams eller en virksomheds udvikling.

Definitionen på sparring i sin oprindelige form, stammer fra kampsport og boksning. Jeg tænker at sparring også godt kan ske i andre sammenhænge.

For mig er sparring, det modspil som du kan få, i dialogen med mig. Uanset om det sker i relation til en idé du har, et ønske om udvikling, et problem, en holdning eller en løsning.

Modspil af den konstruktive type, hvor det handler om, at validere, udvikle og justere. For derigennem at opnå indsigt, før den endelige beslutning tages, eksekveres og forankres.

Jeg arbejder dygtigt og proaktivt, med alle 3 ”metoder” og veksler gerne imellem dem. Beslutningen om, i hvilke sammenhænge og hvornår, jeg vælger hvilken metode, tager altid udgangspunkt i, hvor du er. Hvad er dit mål og formål? Hvad vil du gerne? Måden hvorpå du tilegner dig nye viden og læring, er også en vigtig dimension i valget af metode.

Og når alt kommer til alt, så handler det hele om, at lytte til og forstå dig, og det du gerne vil.

w

Ræk hånden ud…

Ring, skriv en mail, send en SMS, en brevdue eller røgsignaler – gør blot noget – tag det første skridt – dét er altid det sværeste og samtidig det vigtigste – forandring starter hos dig!

Besøg mig også her

          

Share This